RSS FEEDS TV ORANJE SHOWNIEUWS
Algemeen
Drents dictée op !REUR!
12-02-2012 16:47:00

Op donderdag 1 maart wordt door RTV Emmen i.s.m. het Streektaalfestival !REUR! een Drents Dictée georganiseerd. Het dictée vindt plaats in Bibliotheek Emmen aan het Noorderplein en zal live uitgezonden worden door RTV Emmen. In Bibliotheek Emmen zullen prominente namen hun Drentse taalvaardigheid toetsen middels het dictée.

 

Deelnemers zijn: Bouke Arends, Frits Rosenbaum, Roelof Steenbergen, Warrie Nijenbrinks, Gerrit Folkerts, Bert Bouwmeester, Jacob Bruintjes, Pim Mensingh, Gezinus Evenhuis, Jans Polling, Jan Schutrups, Hein Klompmaker, Aagje Blink, Marchien Brons, Trijntje van der Scheer en Gloria Sommer. Toeschouwers zijn van harte welkom U kunt zelf ook meedoen aan het dictée door af te stemmen op Radio Emmen FM 107,6 MHz of via internet op www.rtvemmen.nl.


De publiekswinnaar wint een toegangskaart voor het avondprogramma van het streektaalfestival !REUR! op 3 maart in Theater De Muzeval. Op deze avond wordt ook de nieuwe cd ‘Gewoon dichtbij’ van het Drentse duo Trijntje van der Scheer en Gerrie van der Veen gepresenteerd in Bibliotheek Emmen.


In navolging van de succesvolle eerste edities van het streektaalfestival !REUR! in 2010 en 2011, vindt in 2012 de derde editie van !REUR! plaats. In de week van 20 februari 2012 gaat het festival van start met activiteiten voor de Brede School. De week daarna, 27 februari t/m 2 maart 2012, wordt dagelijks een programma aangeboden (lezingen, voordrachten en muzikale optredens) in de verschillende bibliotheken door heel Drenthe. In overleg met de deelnemende horecabedrijven in Emmen is besloten niet op de zaterdagmiddag band te laten optreden, zoals voorgaande jaren, maar deze activiteit te verplaatsen naar de vrijdagavond.


Op vrijdagavond 2 maart kunt u dus al terecht voor diverse muzikale optredens van bands en artiesten uit verschillende Nedersaksische regio's. Op 3 maart 2012, de afsluitende festivaldag in Emmen, worden diverse activiteiten op touw gezet. Op het streektaalfestival !REUR! staat de Nedersaksiche taalcultuur centraal. In het programma komen verschillende uitingen en disciplines binnen de Nedersaksische streektaal aan bod, zoals literatuur, poëzie en muziek. Zo is er een breed aanbod van diverse schrijvers, dichters en musici te zien en te horen. Ook is er binnen de programmering ruim aandacht voor discussieforums over streektaal, worden lezingen gehouden, een ludieke streektaalquiz georganiseerd, zijn er activiteiten voor kinderen en jongeren en laten taalwetenschappers van zich horen. Het festival wordt ’s avonds op 3 maart afgesloten met een spectaculaire muziekavond in Theater De Muzeval.

 

De organisatie van het streektaalfestival !REUR! is er wederom in geslaagd een keur van grote namen aan te trekken. Dit jaar zullen onder anderen optreden op !REUR!: Syb & band (FR), De Drentse BluesOperaBand (DR), Harry Niehof & De Poediemagneten (GR), Helligen Hendrik (OV), Malbrook (Dts), Gurbe Douwstra (FR), Edwin Jongedijk (GR), HaDieJan (Gld), Hans van der Lijke (GR), Laurens ten Den (OV), Luc Oostra & Jan Kuipers (DR) en Jan Veenstra (DR). Tot slot zal ook de bekende Drentse zangeres Margaretha Kleine optreden op !REUR!; zij zal haar nieuwe album ‘Thuus’ op het festival presenteren tijdens het afsluitende muziekspektakel in Theater De Muzeval. !REUR!  wordt georganiseerd door het Huus van de Taol, Vocal Music, Theater De Muzeval en Bibliotheek Emmen in samenwerking met Biblionet Drenthe  en het Drents Netwerk bibliotheken.

 
Zoek in nieuws

                                 

TV Oranje is supporter van:

                

              

 

De Oranje Top 30 bij jouw lokale omroep? Lees meer...

 

 

Oranje Kroon

Van maandag 20 augustus t/m zondag 26 augustus

 Peter Beense - Alles draait om geld

 

 

 

RADIONL Zomertoer data en locaties

 

Vrijdagmiddag 24 aug. - Bakkeveen
Zondagmiddag 26 aug. - Apeldoorn
Zaterdagavond 15 sept. - Ridderkerk

 

Aanbiedingen uit de TV Oranje Shop

 

 

 

Tips voor de redactie: shownieuws@tvoranje.nl